Suomen Pienlainayhdistys

PienlainayhdistysSuomen Pienlainayhdistys perustettiin vuonna 2007. Sen tarkoitus oli kehittää hyvää luotonantotapaa. Enimmillään Suomen Pienlainayhdistykseen kuului 13 pienlainayhtiötä. Vuonna 2011 Suomen Pienlainayhdistykseen kuuluvien yhtiöiden yhteenlaskettu markkinaosuus antolainauksesta oli 76,1 prosenttiyksikköä. Suomen Pienlainayhdistys lopetettiin pian sen jälkeen, kun uusi pikalainalaki säädettiin vuoden 2012 lopussa korkokattoineen.

 

Lisää tietoa pikalainoista

Suomen Pienlainayhdistys halusi lisätä kuluttajien tietoutta ja parantaa kuluttajien asenteita pienlainayhtiöitä kohtaan. Pienlainayhtiöt nimensä mukaan myöntävät pieniä tai pienehköjä ja lyhytaikaisia luottoja. Pienlainayhtiöt myöntävät siis niin sanottuja pikalainoja tai pikavippejä, joita voi tilata helposti ja nopeasti puhelimitse, tekstiviestillä tai netistä. Pienlainayhtiöt eivät yleensä vaadi lainaajalta vakuuksia tai takaajia lainalle. Siksi pienlainoja saa yleensä nopeasti ja kätevästi tilattua.

Pikalainayritykset antavat lainaa helposti ja vaivattomasti, mutta pikalainoissa voi olla riskinsä jos ei lue lainaehtoja huolellisesti. Pikalainoissa kyse on yleensä pienemmistä summista rahaa ja lainan korot ovat usein korkeammat kun pankista haetun lainan korot. Siksi pikalaina on yleensä kalliimpi laina kun pankista saatu laina.

Pikaluottojen eli lainojen maksuaika on myös lyhyempi kuin pankista haetun lainan maksuaika ja usein pikalaina tulee maksaa takaisin jo tulevan laskun eräpäivään mennessä. Siksi ennen pikalainan hakemista kannattaa varmistaa, että pystyy maksamaan lainan takaisin nopeasti. Muuten pikalaina voi tulla erittäin kalliiksi ja asiakas voi pahimmassa tapauksessa menettää luottotietonsa.

Sääntöjä kulutusluottoihin ja pikalainoihin

Suomen Pienlainayhdistys halusi edistää paitsi kuluttajien myös pienlainayhtiöiden turvallisuutta. Siksi Suomen Pienlainayhdistys yritti saada selkeämpiä sääntöjä pienlainamarkkinoilla toimiville yhtiöille. Pienlainayhtiöiden maine oli kuitenkin ristiriitainen kuluttajien keskuudessa, mutta Suomen Pienlainayhdistys pyrki sekä kuluttajien etua puolustamalla että tarkempien pelisääntöjä avulla parantaa pienlainayhtiöiden mainetta kuluttajien keskuudessa.

Pienlainat ovat pieniä ja lyhytaikaisia lainoja

Pienlainayritykset myöntävät niin sanottuja lyhytaikaisia pienehköjä luottoja eri tarkoituksiin. Pienlainojen suuruudet vaihtelevat huomattavasti. Lainaa voi saada jopa vain 50 euroa. Pienlainan avulla kuluttajat yrittävät usein jaksottaa menojaan. Suomen Pienlainayhdistys auttaa säätämään yleisiä ohjeita markkinoilla toimiville pienlainayrityksille. Tällä hetkellä pienlainoja voi tilata ainoastaan täysi-ikäiset kuluttajat. Pienlainan saa usein nopeasti ja on se on siksi kätevä laina pikaisessa rahantarpeessa olevalle kuluttajalle. Kannattaa tosin muistaa, että laina tulee maksaa myös takaisin nopeasti.

Pienlainojen historia alkaa Suomessa vuodesta 2005.

Pikavippejä vasta vuodesta 2005

Pienlainojen historia Suomessa ei ole kovin pitkä. Suomessa ns. pikavippejä on tarjottu vuodesta 2005 alkaen. Sitä ennen pankit tarjosivat lyhytaikaista luottoa ilman vakuuksia tai takaajia vekselien muodossa. Nykyään teknologian ansiosta pienlainoja voi hakea netistä helposti, mutta ei kuitenkaan yöaikaan turvallisuussyistä.

Pienlainoja myönnetään yhä enemmän ja enemmän. Pienlainayritykset ovatkin kasvattaneet tuottoaan huomattavasti viime vuosien aikana ja lisää pienlainayrityksiä pyrkii markkinoille jatkuvasti. Suomessa vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen aikana uusia pikalainoja myönnettiin 89,0 miljoonan euron edestä. Kasvua oli 2011 vuoden ensimmäisestä neljänneksestä 28 prosenttiyksikköä. Keskimääräisesti pienlaina oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 240 euron suuruinen ja se tuli maksaa takaisin keskimäärin 34 päivän kuluttua. Pienlainoja tarjoavat yritykset ovat herättäneet paljon julkista keskustelua. Pienlainojen kulut olivat keskimäärin 24,2 prosenttiyksikköä lainan määrästä 2012 vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Lainojen todellinen vuosikorko oli samaan aikaan taas keskimäärin 858%.

Vuoden 2012 lopussa pienlaina-alaa säädettiin korkokatolla, joka määräsi korkeimman todellisen vuosikoron 50 prosenttiin yli voimassaolevan viitekoron. Tämä selkeytti alaa siinä määrin, että Suomen Pienlainayhdistys päätti lopettaa toimintansa. Useimmat yhdistyksen jäsenyrityksestä lisäksi lopettivat korkokaton myötä toimintansa.

 

 Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja
Siirry alkuun