Eroon pikavippikierteestä tai lainakierteestä

Pikavippikierre tarkoittaa sitä, että asiakas on ottanut useita luottoja ja pikalainoja hoitaakseen vanhat lainat alta pois. Hän ei pysty maksamaan lainoja pois ottamatta uutta tilalle. Pikalainakierre on nykyisin yksi yleisimmistä syistä maksuhäiriöihin. Lainaikierteessä kuluttaja ottaa koko ajan lisää lainaa kattaakseen vanhojen lainojensa kulut. Kierteeseen voi joutua pahimmassa tapauksessa jo muutamassa kuukaudessa.

Pikavippikierre

Luotto voi olla taloudellisesti asiansa huolimattomasti hoitavalle helppo ansa, sillä rahat saa tilille helposti vain lähettämällä tekstiviestin pikalainoja tarjoavan yrityksen palvelunumeroon. Rahat tulevat nopeasti tilille ja luotoista voi muodostua helposti tapa aina silloin kun on nopea rahan tarpeessa. Jos lainaa ei pystykään sitten maksamaan ajallaan pois voi kuluttaja päätyä tilanteeseen, jossa uuden luoton ottaminen on hänen mielestään ainut tapa maksaa aikaisemmat velat pois. Pian velat voivat kasvaa tuhansien eurojen suuruisiksi. Tämä on ns. pikavippikierre, josta on vaikea päästä pois. Nykyään pikavippikierre on erittäin yleistä ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa luottotietojen menettämiseen.

Pikaluottoja myönnetään Suomessa yhä enemmän ja enemmän. Pienlainayritykset ovatkin kasvattaneet tuottoaan huomattavasti viime vuosien aikana ja lisää pienlainanyrityksiä pyrkii markkinoille jatkuvasti. Suomen Pienlainayhdistys yritti saada alalle tarkempia pelisääntöjä, jotta pikaluottojen ottaminen tulisi kuluttajalle turvallisemmaksi. Suomen Pienlainayhdistykseen kuuluvat 13 yritystä ovat sitoutuneet noutamaan yhdistyksen määrittämiä sääntöjä ja voivat siten turvallisempia pikaluottojen tarjoajia verrattuna yrityksiin, jotka eivät kuulu Suomen Pikalainayhdistykseen. Vuonna 2013 Pienlainayhdistys kuitenkin lopetti toimintansa. Lopettamisen syy oli eduskunnan määräämä korkokatto.

Lainakierre alkaa yhden luoton ottamisesta pienen ja nopean rahan tarpeeseen, lopulta luottojen otto karkaa kuitenkin käsistä. Pikavippikierteeseen joutuneen kuluttajan velat kasvavat nopeasti suuriin summiin voi vippikierteestä olla vaikea päästä pois ilman ulkopuolisten apua.

Monesti pikavippikierteeseen ajautunut kuluttaja ei uutta lainaa ottaessaan ajattele tulevaa rahatilannetta vaan vain kyseistä hetkeä. Usein seuraava luotto on ensimmäistä lainaa suurempi, jotta sen avulla voidaan maksaa ensimmäisestä luotosta aiheutuneet velat kuten korkokulut ja perintäkulut pois. Mutta kun tulee taas uuden lainan takaisinmaksun aika ei asiakkaalla olekaan varaa maksaa luottoa takaisin. Niinpä kuluttaja päätyy ottamaan taas uuden isomman kulutusluoton. Lopulta kuluttajalla on useampia lainoja rekisterissä, eikä hänelle enää myönnetä lainaa mistään.

 

Lainaus Lainakierteen alkaa siitä, kun on pakko hakea uutta luottoa selvitäkseen edellisten lainojen takaisinmaksusta.

Nettiluottoja ottaessa kuluttajan on syytä ottaa huomioon, että laina pitää maksaa pois nopeasti. On tärkeä arvioida oma tuleva taloudellinen tilanne realistisesti, että pystyy maksamaan ottamansa lainan ajallaan. Vippikierre ei ole maailmanloppu vaikka se voi tuntuakin siltä, mutta yleensä kierteeseen joutuneen kannattaa pyytää ulkopuolisten apua, jotta selviää lainojen takaisinmaksusta. Eri yrityksistä otetut lainat voi yhdistää yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tämä kannattaa yleensä jos on joutunut pahaan pikavippikierteeseen, koska korkokulut pysyvät näin ollen alhaisempina. Luottojen korkokulut ovat yleensä korkeita ja niiden todelliset vuosikorot voivat olla jopa satoja prosentteja. Pikavippikierteeseen joutunut kuluttaja voi myös yrittää sopia maksusuunnitelmasta eri luotonantajien kanssa.

 

Pikalainan voivat olla kuluttajalle, joka ei ole hyvä pitämään taloudestaan huolta, hyvin petollisia monesta syystä. Niitä saa helposti ilman takaajia ja vakuuksia ja jopa jo ulosottoon aiemmista veloistaan joutunut kuluttaja pystyy ottamaan luoton. Sen jälkeen kun pikalainaifirmat tulivat Suomen markkinoille 2005 vuonna on niiden toimintaa aloitettu rajoittaa. Esimerkiksi nykyään pikaluottoja tarjoavien yritysten on tunnistettava asiakas luotettavaksi, silloin kun hän hakee ensimmäistä kertaa lainaa. Lisäksi pikalainayritykset eivät enää saa tarjota lainaa yöaikaan eli 23-07 välisenä aikana.

Vippikierteeseen joutuneen kuluttajan lisävelkaantumista voi yrittää estää ilmoittamalla henkilö lainakieltoon. Sen voi tehdä lähettämällä s-postia tai soittamalla pikalainoja myöntäviin yrityksiin. Vältä joutumasta vippikierteeseen.

 

 Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja
Siirry alkuun