Pikavippilaki - korkokatto määritti enimmäiskoron

 

Vuoden 2013 alusta voimaan tullut uusi pikavippilaki selkeytti lainatarjontaa ja siivosi ylikalliit pikalainat pois markkinoilta.

Pikaluottoja koskeva laki asetti korkokaton kaikille alle 2000 euron luotoille. Todellinen vuosikorko saa olla enintään 50 prosenttia sekä viitekorko. Ennen pikavippilakia pikalainojen todellinen vuosikorko saattoi olla jopa yli 1000 prosenttia.

Pikalainojen markkinointia säädeltiin noihin aikoihin myös muuten. Esimerkiksi tekstiviesteistä ei saa enää periä ylimääräisiä maksuja, kaikki lainat täytyy olla mahdollista maksaa takaisin ennen määräaikaa ilman erillistä lisämaksua jne. Katukuvasta pikalainamainokset poistuivat samalla. Useita harhaanjohtavaa markkinointia harjoittaneita pikalainayrityksiä tuomittiin.

Pikavippilaki ja lakimuutos

 

Vippi 2013

 

Alkuun näytti siltä, että pikalainalaki ainoastaan muokkasi alaa hieman erilaiseksi. Monet firmat nimittäin alkoivat tarjota yli 2000 euron tililuottoja ja joustoluottoja, jolloin laki ei koskenutkaan enää näitä. Näytti siltä, että alan villi länsi jatkaa toimintaansa. Vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että lakimuutoksen jälkeen useimmat, joidenkin arvioiden mukaan härskeimmin toimineet, lainafirmat katosivat ja alalla on alettu noudattaa kestävämpää ja avoimempaa toimintatapaa yleisesti.

Uudet lainat pohjoismaista

Pikalaina-alaa ovat muuttaneet myös muista pohjoismaista, kuten Norjasta ja Ruotsista, tulevat rahoitusyhtiöt. Muissa Pohjoismaissa rahoitusalan toiminta on avoimempaa kenties positiivisen luottorekisterin käytön vuoksi, ja kulutusluottojen korkotaso on matalampi. Esimerkiksi norjalaiset Bank Norwegian ja Komplett Bank ovat olleet Suomessa todella suosittuja lainoja.

Positiivinen luottorekisteri tarkoittaa sitä, että lainantarjoajat saavat rekistereistä tietoonsa kaikki asiakkaiden avoimet lainat eri paikkoihin. Tällainen rekisteri on käytössä lähes kaikissa EU-maissa sekä kaikissa Pohjoismaissa Suomea lukuunottamatta. Joissakin maissa rekisteristä näkee myös tulotiedot. Suomessa positiivisesta luottorekisteristä on puhuttu jo vuosia, sen puolesta on puhunut muun muassa Takuusäätiö. Toistaiseksi Suomessa on kuitenkin käytössä ainoastaan niin sanottu negatiivinen luottorekisteri, jossa lainantarjoajat saavat tiedon ainoastaan jo toteutuneista maksuhäiriöistä.

Joustoluotot ja jatkuvat luotot vippien tilalle

Tosi on, että pikavippilaki ajoi lainafirmat kehittelemään tuotteita, joilla voi kiertää lakia. Monet joustoluotot ovat näistä hyvä esimerkki. Useimmat aiempien vuosien suosituimmista pikavippiyhtiöistä muutti lainatuotteensa kokonaan jatkuviksi luotoiksi. Esimerkiksi Credit24 ja Vivus ovat joustoluottoja, joiden korko ei olekaan enää vaadittu 50 prosenttia plus viitekorko. Tämän vuoksi kannattaa tutkia korkotaso tarkoin ja vertailla lainat lainavertailussa. Täytyy ottaa huomioon myös se, että joustavan luoton kulut nousevat sitä korkeammiksi, mitä tiheämmin luottoa nostetaan. Eli jos limiitti on jatkuvasti tapissa, kulut voivat todella yllättää.Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja
Siirry alkuun