Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Puhu rahasta -teemaviikolla kouluissa puhuttiin rahasta ja lainoista

Puhu rahasta -teemaviikolla kouluissa puhuttiin rahasta ja lainoista

05.02.2015

Mun talous -hanke haluaa nostaa keskustelua rahasta ja taloudesta esille. Hanke on koordinoinut koululaisille Puhu rahasta -teemaviikon, jolloin peruskoulun ysiluokkalaisille opetetaan oman talouden hallintaa. Oma talous kun ei kuulu opetussuunnitelmaan,

 

Hankkeen projektipäällikkä Jukka Moilasen mukaan on monta syytä kertoa ja opettaa nuorille oman talouden hallintaa. Vertaaluotto.fiin lainauutiset kokosi Kansan Uutisten haastattelun pohjalta listan, miksi oman talouden opetus on Moilasen mukaan tärkeää.

 

1. Ylivelkaantuneiden nuorten määrä on kasvanut. Peruskoulun opetussuunnitelmaan ei kuulu oman talouden hallintaa ollenkaan, rahasta ei juuri koulussa puhuta. Kotonakaan taloudenhallintaa ei välttämättä opeteta. Mun talous -hanke haluaa edistää myös nuorten henkilökohtaista talousosaamista.

 

2. Kouluissa ei puhuta rahasta. Yhteiskuntaopissa käydään suurpiirteisesti ja yleisesti talousasiaa läpi, mutta sen enempää koulussa ei anneta eväitä raha-asioiden hoitoon. Puhu rahasta -teemaviikko kohdistetaan ysiluokkalaisiin, koska tällöin saavutetaan koko ikäryhmä herkässä vaiheessa.

 

3. Itsenäistyminen on kriittinen vaihe nuoren taloudessa. Monet nuoret muuttavat omilleen jo peruskoulun jälkeen. Itsenäistyessä menot, vuokrasta, sähkölaskuista, ruokakuluista ja muusta huolehtiminen saattaa yllättää. Jotkut sortuvat pikavippeihin ja jäävät helposti velkakierteeseen.

 

4. Suunnitelmallisuus on taloudenpidossa valttia. Hanke haluaa opettaa nuorelle suunnitelmallisuutta raha-asioissa. Erityisen tärkeää on suhtautua realistisesti tuloihin ja menoihin niin, ettei tuloja ja varsinkaan oletettuja ylimääräisiä tuloja tule kulutettua etukäteen moneen kertaan. Kuluttaminen ja säästäminen ovat arkisia valintoja ja taitoja, joita voi harjottaa.

 

5. Rahasta on tärkeää puhua. Kun raha-asiat ovat kunnossa, rahasta on ihan helppo puhua. Vaikeaa se on usein silloin, kun sen kanssa on ongelmia. Tällöin kuitenkin puhuminen olisi vielä tärkeämpää. Puhumattomuus lisää esimerkiksi velkakierteen synnyttämää häpeää ja sitä kauttaa mahdollisuus langeta uuteen pikavippiin kasvaa.

 

Puhu rahasta -teemaviikon materiaalia löytyy täältä.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun