Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Pikavipeistä velkaannutaan entistä suuremmilla summilla

Pikavipeistä velkaannutaan entistä suuremmilla summilla

10.03.2015

Kaksi vuotta sitten korkokaton myötä muutaman satasen pikavipit katosivat markkinoilta lähes kokonaan. Tilalle tuli kuitenkin samankaltainen palvelu, joka näyttää olevan entinstä pahempi ongelmiin todella joutuneille.

 

Pikavipit velkaannuttavat yhä suuremmilla summilla. Takuu-Säätiön mukaan lainajärjestelyhin tulevat ovat velkaantuneet jopa kolmasosan suuremmalla summalla kuin muutama vuosi sitten. Tämä johtuu limiittiluotoista, eli luottotileistä, jotka tulivat entisten muutaman satasen vippien tilalle. Nykyään pientä vippiä tarvitseva hakee 2000 euron limiittiluoton, josta voi käyttää sen verran kuin tarvitsee. Korot ovat lähes samaa tasoa kuin ennen korkokattoa. 

 

Ongelmana on, että kerran myönnetty limiittiluotto on helppo käyttää tappiin heti. Kun luotto on tapissa ei joustoa enää ole ja on pakko siirtyä seuraavien luotontarjoajien asiakkaiksi. Takuu-Säätiön mukaan pikavippien ongelmat eivät ole häipyneet korkokaton myötä mihinkään. Seurauksena on ollut se, että keskimääräiset järjestelyihin tulevien lainojen summat ovat kasvaneet vuoden 2012 8400 eurosta vuoden 2014 12 200 euroon, eli kolmanneksella.

 

Pikavippien ongelma on ollut alusta lähtien se, että niitä käyttää tyypit, joilla tulee helposti ongelmia maksaa ne takaisin. Pienituloiset, sairauden yllättämät, joiden taloudessa ei ole puskuria sekä muuten epäsäännöllistä elämää viettävät. Myös yksityiset elinkeinonharjoittajat saattavat turvautua pikavippiin pahan paikan tullen. Näillä asiakasryhmillä on suuri riski joutua velkakierteeseen ja maksuhäiriömerkintään. Toisaalta maksuhäiriömerkinnästä on Takuu-Säätiön mukaan se etu, että se katkaisee kierteen.

 

Korkokatosta on kuitenkin ollut jotain hyvääkin: Takuu-Säätiön velkajärjestelyihin tulevien asiakkaiden velkojalistat ovat lyhentyneet.

 

 

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun