Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Opiskelijat ottavat ahkerasti uutta opintolainaa

Opiskelijat ottavat ahkerasti uutta opintolainaa

07.04.2015

Takavuosien antipatia opintolainaa kohtaan näyttää karisevan korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Opintolainaa otetaan enemmän ja useammin kuin aiempina vuosina. Alhainen korkokanta ja opintolainan houkuttelevuus voivat vähentää myös opiskeljoiden pikavippien ottoa.

 

Opiskelijabudjetti on tunnetusti erittäin tiukka, joustonvaraa ei juuri ole. Siksi opiskelijat ovat mielellään tehneet töitä opintojen ohessa, ne ketkä ovat töitä saaneet. Silti opiskelijat ovat sortuneet yhä useammin pikavippeihin tiukoissa tilanteissa. 

 

Opiskelijoiden työnteko on kuitenkin koettu hankalana, sillä korkeakouluopinnot venyvät usein suhteettoman pitkiksi työnteon vuoksi. Tämän vuoksi uusille opiskelijoille tarjottiin vuonna 2013 porkkana, joka houkuttelee sekä opintolainan ottoon että nopeaan valmistumiseen: mikäli opiskelija valmistuu määräajassa, hän voi saada jopa kolmanneksen opintolainastaan anteeksi. Uusi porkkana tuli aiemman  opintolainan verovähennysoikeuden tilalle.

 

Porkkana on houkutellut ennätysmäärän opiskelijoita pankkien tiskeille opintolainan hakuun: vuonna 2013 joka viides haki opintolainaa, kun määrä oli aiemmin joka kahdeksas. Summatkin suurenivat noin 1100 eurosta yli 1500 euroon vuodessa.

 

Opiskelijoiden intoa ottaa opintolainaa lisää paitsi kyseinen porkkana myös töiden väheneminen ja historiallisen matala korkotaso.

 

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun