Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Asuntolainojen marginaalit laskivat taas

Asuntolainojen marginaalit laskivat taas

03.09.2015

Vielä keväällä puhuttiin reilusti yli prosentin marginaaleista asuntolainoihin. Nyt asuntolainojen pankkien perimät marginaalit ovat taas laskeneet kilpailun ja pankkisääntelyn myötä. Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna povaakin asuntolaina-alea.

 

Muutama vuosi sitten hulvattomat asuntolainamarkkinat haluttiin saada kuriin. Keinoksi keksittiin muun muassa sääntelyä, joka rajoitti asunnon vakuusarvoa. Samaan aikaa pankit kiristivät antolainaustaan ja vaativat asiakkailtaan suurempi omarahoitusosuuksia. Pankkien marginaalit nousivat kohisten.

 

Näiden toimien seurauksena ja taantuman jatkumisen seurauksena uusien asuntolainojen kysyntä romahti täysin. Tällä hetkellä uusia omakotitaloja rakennetaan harvakseltaan ja uusia lainojakin otetaan hissuksiin. Remontteja kyllä tehdään, mutta saneerausten rahoittaminen on hieman eri asia kuin kokonaisten asuntojen.

 

Nyt tilanne näyttää taas olevan muuttumassa: Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna ennustaa Kauppalehden haastattelussa, että pian saadaan taas nähdä asuntolainojen alennusmyynti. Pääkaupunkiseudun pankit tarjoavat joillekin asiakkailleen nyt jo lainoja alle prosentin marginaaleilla. Paunan mukaan koveneva kilpailu hyvistä asiakkaista painaa roimasti pankkien katteita alaspäin.

 

Lainamarginaalien laskuun vaikuttaa myös pankkisääntelyn muutokset, sillä uusien sääntöjen mukaan tietty osa pankkien rahoituksesta pitää olla pitkäkestoista, joiden vakuudeksi asunnot ovat erinomaisia. Kolmas syy on se, että Pauna ennakoi ulkomaisten yritysten lainatarjonnan niinikään laskevan hintoja pääkaupunkiseudulla.

 

Mikäli tarvetta ja halua asuntolainan ottamiselle on, nyt näyttää olevan oikea aika sille.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun