Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Selvitys: Pienille yrityksille ei irtoa lainaa

Selvitys: Pienille yrityksille ei irtoa lainaa

26.11.2015

Mikroyritysten on ollut hankalaa saada lainaa jo vuosikaudet. Nyt testattiin kuinka hankalaa: näyttää siltä, että edes pieniä summia on todella vaikea saada pankista nopeasti.

 

Rahoitus- ja pikalainayhtiö Ferratum teetti Taloustutkimuksella tutkimuksen, jossa testattiin kuinka pankeista irtoaa lainaa pienille yrityksille.

 

Testissä oli kolme kuvitteellista yrittäjää, jotka tosin näyttelivät pankeille oikeita yrittäjiä. Nämä yrittäjät lähettivät netissä pankeille lainahakemuksensa. Hakemukset olivat erilaisia: yhden miehen konsulttiyhtiö, muutaman työntekijän rakennusalalla toimiva yritys sekä kukkatukkuri. Kukin näistä haki erikokoisia summia: konsultti tarvitsi 6000 euroa, raksafirma 15 000 ja kukkatukkuri 25 000 euroa.

 

Hakemukset lähetettiin kuuteen Suomen suurimpaan pankkiin; Nordeaan, OP-ryhmään, Danske Bankiin, S-Pankkiin, Aktiaan ja Handelsbankeniin.

 

Yksikään näistä yrittäjistä ei saanut lainaa mistään pankista pelkän hakemuksen perusteella, vaan yrittäjiltä vaadittiin lisäselvityksiä sekä käyntiä pankissa. Pankeista arvioitiin, että pienimmänkin lainan päätökseen menisi aikaa noin pari viikkoa.

 

Ferratumin yrityslainoista vastaava johtaja Scott Donnely kommentoi tutkimusta, että tällainen tutkimus kertoo siitä, että tällä hetkellä yritysten luototus ei ole aivan sillä tasolla millä pitäisi olla. Kun ottaa huomioon sen seikan, että Suomen talouden toivo on nimenomaan mikroyrityksissä.

 

- Tämä kertoo, että yritysten liiketoiminta voi vaarantua siitä, etteivät ne saa nopeasti lainaa silloin kun sitä tarvitaan, Donnely kommentoi Yle Uutisille.

Hän myös muistuttaa, että Yhdysvalloissa pankkien ulkopuoliset finanssiteknologiayritykset pystyivät rahoittamaan mikroyrityksiä vaikeimman yli silloin, kun pankit eivät antaneet yrityksille penniäkään. Ferratum rahoittaa yrityksiä Suomessa, ja Donnely arvioi, että täällä ollaan menossa samaan suuntaan kuin Yhdysvalloissa.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun