Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

122 prosentin vuosikorko lainassa kohtuuton

122 prosentin vuosikorko lainassa kohtuuton

21.12.2015

Muutamia vuosia käytössä olleista 2000 euron tililuotoista on nyt saatu ensimmäinen korkeimman oikeuden päätös: 122% osoittautunut todellinen vuosikorko on korkeimman oikeuden mukaan kuluttajalle kohtuuton eikä tämän sitä myötä tarvitse maksaa tililuottonsa erääntyneitä korkoja.

 

Niin sanotun pikavippilain, joka rajoitti alle 2000 euron lainojen ja vippien koron 51 prosenttiin, voimaanastumisen jälkeen markkinoille alkoi putkahdella 2000 euron joustolimiittejä. Näissä tililuotoissa ideana on tehdä sopimus vapaasta luottotilistä, josta maksetaan kuitenkin kulut ainoastaan nostetulle rahasummalle.

 

Monet arvostelivat jo aluksi näiden tililuottojen olevan täysin sama asia kuin entiset pikavipit. Lainan korkoja rajoittava laki ei koskenut 2000 euron tililuottoja, joten näiden kritisoitiin ainoastaan kiertävän lakia.

 

Näin näyttää osoittautuneen, sillä juuri tehdyn korkeimman oikeuden ensimmäisen päätöksen mukaan tililuotolle kertynyt todellinen vuosikorko oli kuluttajalle kohtuuton. Kaikkine kuluineen kyseiselle lainalle korkoa kertyi vuositasolla 122 prosenttia.

 

Lisäksi korkein oikeus päätti hylätä lainan korot sen vuoksi, että korkojen ehdot oli ilmoitettu epäselvästi, eikä kuluttajasuojalain vaatimaa todellista vuosikorkoa ollut ilmoitettu ennen sopimuksen tekoa. Kyseisessä tapauksessa ilmoitettiin vain korko viikkotasolla tai päivätasolla, mikä ei anna selvää kuvaa pitkän tähtäimen korkotasosta.

 

Päätös on alalla merkittävä ennakkopäätös, ja se tulee varmasti vähitellen johtamaan siihen, että myös 2000 euroa ylittäviä luottoja aletaan säännellä tarkemmin.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun