Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Vertaislainaaminen perustuu teknologiaan

Vertaislainaaminen perustuu teknologiaan

15.03.2016

Suomessa on kolme vahvaa vertaislainayritystä, jotka kehittävät palveluitaan toisiltaan kilpaa. Kasvava ala perustuu pitkälti paitsi hyvistä tuotoista haaveileviin sijoittajiin myös uuteen ja älykkääseen teknologiaan.

 

Vertaislaina on yksityiseltä yksityiselle välitettyä rahaa, jonka välikädessä toimi yritys, ikään kuin digiajan pankkiiri, pankkialan uber, kuten alan toimijat kuvaavat.

 

Vertaislainaus tapahtuu kokonaan netissä, älykkäillä digitaalisilla alustoilla, joiden nopeaan, turvalliseen ja jouhevaan toimintaan perustuu kokonaan kolmen Suomessa toimivan vertaislainayrityksen, Fixuran, Vertaislaina Oy:n sekä Fellow Financen, toiminta. Tietoviikko-lehden mukaan esimerkiski Fixuran nykyinen järjestelmä on kokonaan heidän itsensä rakentama, alusta loppuun.

 

Erittäin tärkeänä kaikki kolme yritystä pitää lainan hakijoiden koneellista riskinarviointia, jossa käytetään koneoppimista. Esimerkiksi Fixuralle tulleista digitaalisista lainahakemuksista kone hylkää datan perusteella 70 prosenttia. Kone ei kuitenkaan tee kokonaan lainapäätöksiä, vaan päätökset tekee aina lopulta ihminen.

 

Vertaislainayritysten kannattavuus kuitenkin perustuu juuri digitalisaatioon ja uuden tekniikan osaamiseen ja äärimmäiseen hyödyntämiseen. Näin toiminta saadaan nopeaksi ja automaattiseksi. Esimerkiksi laioihin sijoittaminen tehdään automaattisesti järjestelmän avulla. Sijoitetut summat hajautetaan jopa useisiin kymmeniin eri riskiluokkaisiin lainoihin, jolloin sijoittamisen riskit pienenevät.

 

Tällä hetkellä vertaislainojen korot ovat kuluttajalle 8-24 prosentin välillä, riippuen lainanhakijan riskiluokasta ja maksukyvystä. Korot ovat matalammat kuin esimerkiksi pikavippien korot, mutta edelleen korkeat verrattuna pankkien kulutusluottoihin. Vertaislainayrityksistä kuitenkin arvioidaan, että kun kysyntä Suomessa kasvaa, korot laskevat samalle tasolle kuin esimerkiksi muualla Euroopassa.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun