Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Kuluttaja-asiamies: Pikavippien korkokatto ei toimi

Kuluttaja-asiamies: Pikavippien korkokatto ei toimi

23.08.2016

Kuluttaja-asiamies vaatii kohtuutta pikavippien lainakustannuksiin, sillä hänen mielestään kolme vuotta sitten säädetty korkokatto ei toimi. Pikavippiyritykset kiertävät lakia häikäilemättä ja yltävät Taloussanomien mukaan jopa huikeampiin tuloksiin kuin ennen korkokattoa.

 

2000 euron luottolimiitti, todellinen vuosikorko yli 200 prosenttia, 2010 euron joustoluotto, todellinen vuosikorko yli 400 prosenttia... Tämä on arkipäivää edelleen, kun puhutaan pikavipeistä ja pikalainoista, vaikka jo vuonna 2013 mahdottomiin räjähtäneitä vuosikorkoja yritettiin suitsia lailla. Tällöin säädettiin, että alle 2000 euron pikavipeissä todellinen vuosikorko ei saa olla yli 50 prosenttia yli viitekoron.

 

Lain myötä kymmeniä pieniä toimijoita tipahti kelkasta, mikä taas antoi jäljelle jääneille mahdollisuuden yhä suurempiin voittoihin. Ja niin ne ovat tehneetkin, sillä Taloussanomien mukaan esimerkiksi Ferratum Finland teki viime vuonna jopa 65 prosentin tuloksen! Yli 60 liikevoittoprosenttiin yltää myös turkulainen Tact Finance, joka markkinoi luottojaan Laina.com ja Limiitti.fi sivustoillaan. Vivus ja moni muu tunnettu pikalainayhtiö eivät jää kauas taakse voittoprosenteissaan.

 

Pikalainayhtiöt kiertävät korkokattoa täysin laillisesti, sillä korkokatto koskee ainoastaan alle 2000 euron luottoja. Nykyään alle 2000 euron luottoja ei ole juuri saatavilla lainkaan, vaan kaikki lainayhtiöt tekevät asiakkaansa kanssa sopimuksen 2000 euron limiitistä, josta asiakas saa sitten käyttää tarvitsemansa summan ja maksaa käyttämästään summasta kulut ja korot.

 

Taloussanomien haastatteleman kuluttaja-asiamies Päivi Hentusen mukaan asiaan tullaan hyvin todennäköisesti puuttumaan lähiaikoina uudella lainasäädännöllä. Hentusen mukaan yli 100 prosenttiin nousevia lainankorkoja ei voi enää perustella edes suurella riskillä.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun