Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Asiantuntijat: Luottofirmat vastuuseen hankalista luototuksista

Asiantuntijat: Luottofirmat vastuuseen hankalista luototuksista

08.09.2016

Luottofirmojen halutaan ottavan enemmän vastuuta jo velkaantuneiden luototuksessa. Pelkkä maksuhäiriömerkintä ei kerro tarpeeksi asiakkaasta.

Velkajärjestelyissä auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzarin mielestä pitäisi perustaa positiivinen luottotietorekisteri sekä lisätä luottofirmojen vastuuta luototuksissa. Pantzar kun on huolissaan siitä, että pikalainojen summat ovat suurentuneet ja sitä kautta myös maksuhäiriössä olevien velkamäärät kasvaneet.

- Pelkkä maksuhäiriömerkintä ei kerro tarpeeksi. Luottoa hakiessa pitäisi selvittää tarkemmin, paljonko ihmisellä on velkaa ja paljonko tuloja suhteessa velkoihin. Näin toimitaan muualla Euroopassa, Pantzar kertoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Positiivinen luottotietorekisteri estäisi luottofirmoja luotottamasta sellaisia asiakkaita, jotka ovat jo pitkälle velkaantuneita ja maksukyvyttömiä. Helsingin yliopiston prosessioikeuden professori Risto Koulun mukaan tällainen rekisteri kuitenkin riitelee yksityisyyden suojan kanssa. Sekä myös sen kanssa, että nykyisen kaltaisessa luottoyhteiskunnassa kaikilla pitäisi olla yhtäläinen oikeus luottoon.

Molemmat asiantuntijat olisivat valmiita lisäämään myös sanktioita pikavippejä tarjoaville luottofirmoille, mikäli nämä myöntävät lainaa jo maksuvaikeuksissa oleville ylivelkaantuneille ihmisille. Esimerkiksi tällaisessa tapauksessa voitaisiin määrätä sakko tai evätä oikeus periä laina takaisin.

Pikalainamarkkinoilla on edelleen pienten lainojen tarjoajia sekä suurempia kulutuluottoja tarjoavia yrityksiä. Pääsääntöisesti homma menee niin, että mitä suurempia lainoja firma tarjoaa, sitä tarkemmin asiakkaan maksukyky tarkistetaan ja arvioidaan. Toisaalta esimerkiksi Aasa Oy:n 1000 euron Tonnilaina-hakemuksessa täytyy antaa tiedot muista lainoista, tuloista, asumismuodosta jne, ihan samalla tavalla kuin suuremmissakin lainoissa.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun