Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Vertaile pikavippisi huolella: vuosikoroissa jopa 700 prosentin ero

Vertaile pikavippisi huolella: vuosikoroissa jopa 700 prosentin ero

03.10.2016

Pikavippien ja kulutusluottojen koroissa on edelleen valtavan suuret erot, vaikka laki on säätänyt korkoja jo kolmen vuoden ajan. Korkokattoa kritisoidaankin siitä, että sitä ei pystytä valvomaan ja siinä on porsaanreikä, jota käytetään sumeilematta hyväksi.

Kun haet esimerkiksi 1000 euron pikalainaa, vertailu kannattaa tehdä todella huolella. Vertaaluotto.fi sivuston vertailussa näkee nopeasti, että edullisimman lainan saa Lendolta reilun 10 prosentin vuosikorolla ja kalliimmillaan 1000 euron pikavipistä saa maksaa yli 700 prosentin vuosikorkoa Euro24.fi Joustolimiitissä.

Pikalainojen korkoja säädettiin jo kolme vuotta sitten korkokatolla, mutta näyttää siltä, että vaikka suurin osa noudattaakin maksimissaan 50 prosenttiin yli viitekoron määriteltyä korkokattoa, joukossa on niitä yrityksiä, joissa korkokattoa kierretään. Korkokaton kiertäminen onnistuu myös täysin laillisesti laissa olevan porsaanreiän vuoksi.

Laki nimittäin koskee alle 2000 euron lainoja. Lukuisat pienlainafirmat markkinoivat nyt lainojaan 2000 euron luottotilillä ja joustolimiitillä, jota korkokatto ei koske. Näin joustolimiitin vuosikoron voi määritellä täysin itse. Takuu-Säätiöstä onkin kritisoitu luottotilejä, joissa lainan vuosikorko voi nousta vaikka äärettömiin, mikäli asiakas nostaa jatkuvasti uutta lainaa pienissä erissä. Jokaisesta nostosta nimittäin peritään nostopalkkio sekä tietysti vuosikorot.

Tällä hetkellä suuri joukko kansanedustajia valmistelee lakialoitetta, jolla halutaan ulottaa korkokatto myös 2000 euron luottotileihin. Tämä koetaan ongelmalliseksi, sillä todennäköisesti laki estäisi myös joidenkin luottokorttien toiminnan. Toisaalta aloitetta on kritisoitu myös siitä, että kuinka tulevaa lakia voitaisiin valvoa, jos nykyistäkin lakia rikotaan ja kierretään jatkuvasti.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan joustolimiiteille täytyy tehdä nopeasti jotakin, sillä niiden taivaisiin nousevat vuosikorot loukkaavat kuluttajasuojaa jatkuvasti, ja täysin laillisesti. Kuluttaja-asiamiehen mukaan korot näissä luottotileissä eivät ole lainkaan kohtuulliset.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun