Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Takuusäätiöllä oma pikavippituotteensa: korko 4,5 prosenttia

Takuusäätiöllä oma pikavippituotteensa: korko 4,5 prosenttia

04.01.2017

Pienille helposti saataville lainoille on kysyntää Suomessa: esimerkiksi suurin pikavippiyhtiö OPR-vakuus myönsi viime vuonna yhteensä 200 000 lainaa. Koska pienlainojen korot ovat karanneet superkorkeiksi säännöstelystä huolimatta, Takuusäätiö on lanseerannut oman pienlainatuotteensa, jossa korko pysyy maltillisena.

Samaan aikaan, kun yhä useampi suomalaisista velkaantuu ja menettää luottotietonsa, pienlaina-alan yritykset tekevät parempaa tulosta kuin koskaan. Esimerkiksi Suomen markkinoiden toiseksi suurin toimija Ferratum teki vuonna 2015 jopa 200 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle.

Yritysten parantunut tulos johtuu kasvaneista lainasummista, sillä vaikka pikavippien korko rajoitettiin vuonna 2012 50 prosenttiin yli ohjauskoron, se ei määrää yli 2000 euron lainoja. Lainayritykset ovatkin vastanneet korkorajoitukseen tarjoamalla entistä suurempia lainoja, joita korkokatto ei määrää. Tämän seurauksena lainasummat ovat kasvaneet ja sitä kautta myös velkaantuminen kiihtynyt.

Takuusäätiö, talousvaikeuksissa ihmisiä auttava järjestö, onkin vastannut korkojen kehitykseen tarjoamalla oman lainatuotteensa: pienlainan, jossa korko on 4,5 prosenttia. Takuusäätiön tarkoitus on tarjota reilua pienlainaa arjen haasteisiin ja talousvaikeuksien selvittämiseksi. Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzarin mukaan kysyntää lainoille tulee olemaan, sitä ei voida nitistää, mutta Takuusäätiö voi toiminnallaan haastaa laina-alan muutkin toimijat tarjoamaan reilumpia lainoja.

Takuusäätiö on myös puhunut positiivisen luottorekisterin puolesta, joka onkin käytössä lähes kaikkialla muualla Euroopassa. Positiivisesta luottorekisteristä selviäisi kaikki kyseisen henkilön nimissä olevat lainat. Tällöin ylivelkaantumista voisi ehkäistä aikaisemmin eikä talousongelmat pääsisi yhtä pitkälle kuin nykyisessä systeemissä. Positiivista luottorekisteriä kannattavat myös monet laina-alan toimijat. Esimerkiksi OPR-Vakuus Oy:n toimitusjohtaja Petteri Kleemola kertoo MTV:n haastattelussa, että positiivinen luottorekisteri edistäisi ja auttaisi alan yrityksiä toimimaan vastuullisemmin, mikä olisi hyvä asia kaikkien osapuolten kannalta.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun