Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Älä maksa turhaan luottotiedoistasi - saat ne ilmaiseksi

Älä maksa turhaan luottotiedoistasi - saat ne ilmaiseksi

09.06.2017

Jokaisen suomalaisen on oikeus saada tieto omista luottotiedoista kerran vuodessa - ilmaiseksi. Suomen Asiakastieto kuitenkin markkinoi palvelua, jossa voi tarkistaa omat luottotiedot ja maksaa siitä parikymppiä.

 

Luottotietojen tarkistamiseen on oikeus joka ikisellä, ilmaiseksi vuosittain. Mikäli haluaa tarkistaa tietojaan useammmin, siitä täytyy maksaa, mutta kerran vuodessa tiedot on oikeus saada täysin ilmaiseksi. Tästä ei kuitenkaan ole selkeää mainintaa tietoja kokoavan Suomen Asiakastiedon nettisivuilla. Etusivulla sen sijaan markkinoidaan muiden palveluiden ohessa kuluttajien luottotietoja hintaan 19,95 euroa.

 

Suomen Kuvalehti kysyi asiasta Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhoselta. Muhosen mukaan tieto oikeudesta saada tiedot ilmaiseksi löytyy nettisivuilta kyllä, ja se riittää, vaikka tietoa ei anneta etusivulla eikä missään vaiheessa maksullista tietojensaantia. Tieto löytyy kysymyksiä ja vastauksia -sivulta kysymyksen ’miten hoidetaan lakisääteinen tarkistusoikeus’ alta.

 

Kysymyksiä ja vastauksia palstalla on myös kysymys "Miten saan tiedokseni luottotietoni", mutta tässä vastauksessa ei mainita sanallakaan ilmaisesta tarkistusoikeudesta vuosittain.

 

Jokainen suomalainen voi siis tarkistaa luottotietonsa lähettämällä tiedustelun Suomen Asiakastiedolle sähköpostilla. Luottotiedoissa on koottu tietoja erilaisilta virallisilta tahoilta, kuten käräjäoikeuksista, maistraatista, oikeusrekisterikeskuksesta sekä luotonmyöntäjiltä. Luottotietorekisteriä käyttävät muun muassa työnantajat ja luotonmyöntäjät päätöstensä tukena.

 

Tavallinen kuluttaja voi tarkistaa omat luottotietonsa milloin vain. Mutta asia on ajankohtainen erityisesti silloin, kun maksuhäiriöitä on syystä tai toisesta tullut. Tällöin rekisteristä voi tarkistaa siellä olevat merkinnät ja katsoa, milloin nämä merkinnät vanhentuvat.

 

Tarkista luottotietosi lähettämällä tiedustelu sähköpostitse: Suomen Asiakastieto

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun