Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Vippikierteestä eniten velkaantuvat tietyt väestöryhmät

Vippikierteestä eniten velkaantuvat tietyt väestöryhmät

07.11.2017

Uusin suosikkituote lainamarkkinoilla on 10 000-50 000 euron järjestelylainat, joita etenkin suuret ulkomaiset pankit myöntävät. Järjestelylainojen ongelma voi olla se, että ne pitkittävät pikavippiongelmaa, joka taas kasaantuu tietyille väestönryhmille.

Bank Norwegian ja Komplett Bank muun muassa myöntävät asiakkailleen vakuudetonta lainaa aina 50 000 euroon saakka. Summa on aika suuri, eikä sitä saa kuitenkaan aivan heppoisin perustein, sillä tulotaso täytyy olla tarpeeksi korkea lainaa saadakseen. Kauppalehden haastattelema Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar näkee kuitenkin kyseisissä lainoissa pienoisen ongelman.

Niitä myönnetään usein vanhojen pikalainojen järjestelyyn, mikä puolestaan saattaa pitkittää ylivelkaantumiskierrettä. Pantzarin mukaan nyt tilanstoissa näkyvä maksuhäiriöiden määrän tasaantuminenkin saattaa johtua näistä uusista lainoista. Osa ylivelkaantuneista on saanut asiansa taas hetkeksi kuntoon suurten lainojen avulla.

Eniten ylivelkaantuneita löytyy 25-34-vuotiaista miehistä sekä juuri eläköityvistä, jotka elävät lainalla yli omien varojensa. Riski on suuri, koska eläkkeelle jäädessä tulot tippuvat melkoisesti. Yllättävästi takavuosina ongelmaksi nähdystä nuorten velkaantumisesta ei näy tilastoissa merkkiäkään.

Suurissa luotoissa korko on kuitenkin merkittävästi pienempi kuin pienissä luotoissa, ja siksi on tietysti hyvä, että luotot kuitataan pois suuremmalla lainalla. Komplett Bankin korot alkavat noin 5 prosentista ja Bank Norwegianin noin 8 prosentista. Pantzarin mukaan ongelma on kuitenkin pankkien myöntämät erittäin pitkät maksuajat, jopa yli kymmenen vuotta, jolloin laina alkaa tosiasiassa lyhetä vasta vuosien jälkeen. Aluksi maksetaan pelkkiä korkoja vuosia. Todellinen, asiakkaalle myönnetty vuosikorko on myös usein korkeampi kuin pankin nettisivuilla ilmoittama alkaen-hinta.

Mutta mikäli asiakas säätää itse maksuajan lyhyemmäksi, esimerkiksi viideksi vuodeksi, on selvää, että säästö korkokuluissa voi olla jopa tuhansia euroja! Pienissä pikaluotoissa korko kun voi nousta useisiin satoihin prosentteihin ja suuremmassa kulutusluotossa on harvinaista että se nousee yli 20 prosentin.

Vertaile 10 000 euron kulutusluotot täällä!

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun