Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Kielletäänkö pikaluottojen markkinointi

Kielletäänkö pikaluottojen markkinointi

06.05.2018

Pikalainojen ja pienten joustoluottojen markkinointia suunnitellaan rajoitettavan. Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) on tehnyt asiasta lakialoitteen, jonka on allekirjoittanut jo yli 120 kansanedustajaa yli puoluerajojen. Taustalla on huoli kasvavasta maksuhäiriöisten määrästä.

Pikaluottojen tai oikeammin pikavippien markkinointia rajoitettiin viimeksi vuonna 2012, kun rajoitettiin pikavippien kadunvarsimainontaa. Samankaltaista rajoitusta joukko kansanedutajia ajaa myös nyt, sillä kuten aiemminkin myös nyt halutaan puuttua nimenomaan nopeasti tehtyihin luottohakemuksiin, eli ikään kuin heräteostona tehtyihin luottohakemuksiin. Nopeimmat pikalainat kun saa ilman vakuuksia tilille muutamassa minuutissa, mikäli luottotiedot ovat kunnossa.

Satosen lakialoitteessa ehdotetaan kaikkien pikaluottojen markkinoinnin rajoittamista. Vastaava markkinointikielto on otettu käyttöön Hollannissa vuonna 2017. Aloitetta ei ole vielä käsitelty eduskunnassa.

Pikaluottojen korkoja halutaa myös rajoittaa entistä tiukemmin, sillä edellinen rajoitus, korkokatto vuodelta 2012, jätti mahdollisuuden kiertää kattoa. Korkokatto rajoittaa tällä hetkellä alle 2000 euron luottojen koron 50 prosenttiin plus viirekorko, mutta muutoksen jälkeen luottoyhtiöt ovat alkaneet tarjota lainatuotteita, jotka ovat summaltaa enemmän kuin 2000 euroa. Kuten esimerkiksi joustoluottoja. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on tehnyt aloitteen korkokaton laajentamisesta myös yli 2000 euron luottoihin. Lisäksi Häkkänen ehdottaa sanktioita korkokattoa rikkoville yrityksille. Lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä 2018.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun