Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Kulutusluottoa ottamassa - huomioi ensin nämä asiat

Kulutusluottoa ottamassa - huomioi ensin nämä asiat

16.07.2018

Kuinka oma talous kestää kulusluoton takaisinmaksun? Paljonko kannattaisi ottaa lainaa, jotta talous ei menisi liian tiukille? Nämä kysymykset ovat tärkeitä pohtia, mutta käytännössä asiakkaan ei tarvitse näitä pohtia, mikäli lainanantaja kantaa tälle kuuluvan vastuun lainaamisesta.

Vastuullinen lainananto tarkoittaa sitä, että asiakkaan maksukyky tarkistetaan eikä asiakasta yliluototeta. Yhä useampi suomalaisistakin rahoitusyhtiöistä on sitoutunut vastuulliseen lainanantoon, johon Suomen laki antaa ohjeet hyvässä lainanantotavassa. On kuitenkin vielä niitä yhtiöitä, jotka lainaavat jokaiselle luottokelpoiselle hyvästä lainanantotavasta piittaamatta.

Siksi listasimme viisi seikkaa, jotka on tärkeää huomioida myös suhteessa lainanantajaan aina ennen lainan hakemista:

1. Erota vastuullinen lainanantaja

Helppoudella ja nopeudella markkinoidaan nykyään lähes jokaista kulutusluottoa. Nämä kaksi asiaa kuitenkin kielivät myös vastuuttomasta lainaamisesta, sillä asiakkaan maksukyvyn arvioiminen, tarpeeksi huolellinen ja kattava lainahakemus sekä liitteiden ja tositteiden vaatiminen eivät välttämättä ole aina nopeaa lainaamista. Vaikka toki joskus sitäkin, sillä huolellinen ja vastuullinen lainaaminen voi olla myös nopeaa.

Pelkän henkilötunnuksen perusteella myönnetty luotto on aina riski.

2. Negatiivinen lainapäätös on hyvä asia

Vastuullisten lainanmyöntäjien lainahakemuksista suurin osa saa negatiivisen luottopäätöksen. Negatiivinen luottopäätös on vastuunkannon ja välittämisen merkki, sillä luotonantaja ei halua yliluotottaa asiakasta, jonka maksukyky tai tulotaso ei riitä lainan maksuun. Vastuullinen lainanantaja katkaisee velkakierteen mahdollisimman alussa.

Toisaalta, jos saa positiivisen luottopäätöksen luotettavalta lainanantajalta, voi huoletta ottaa luoton ja luottaa, että sitä annetaan tarkkojen laskelmien perusteella sen verran, että oma talous ei siitä kaadu.

3. Lainan korko

Lainan korkoja on nopein vertailla netin lainavertailuissa, joissa listojen ylimmäksi nousevat aina halvimmat lainat. Lainavertailun edullisin korko voi kuitenkin olla myös alkaen-hinta (se lukee vertailussa hinnan alla), mikä tarkoittaa sitä, että kyseinen yhtiö määrittää lainan koron aina asiakaskohtaisesti. Harva saa todellisuudessa lainaa alkaen hinnalla.

Lain mukaan alle 2000 euron lainojen korko voi olla korkeintaan 50 prosenttia plus viitekorko. Käytännössä tämän kokoisissa joustoluotoissa korko voi olla moninkertainen, sillä joustoluotoilla on mahdollista kiertää lain määräämää korkokattoa. Edullisimmillaan kulutusluottoja mainostetaan alle 7 prosentin korolla. Lähettämällä lainahakemuksen lainankilpailutussivuston kautta, kuten Rahoitu.fi, asiakas saa monta lainatarjousta tai ainakin kilpailuttaa 20 lainantarjoajasta edullisimman ja sopivimman itselleen.

4. Onko lainan tarve todellinen?

Kartoita lainan tarve huolellisesti ennen lainan hakemista. Onko se varmasti todellinen? Onko sen käyttökohde sellainen, mitä oikeasti arvostat tai on välttämätön? Lainan ottaminen on aina riski yksityiselle taloudelle, ja siksi sen ottamista on tärkeää harkita tarkkaan. Nykyään vakuudettomien luottojen käyttökohteita ei kysellä, vaan asiakas saa käyttää lainansa oman harkintansa mukaisesti.

5. Nopea laina voi olla riski

Lainan nopeus voi tuoda myös riskin, sillä nopeimpia lainoja myöntävät lainapaikat eivät välttämättä tee asiakkaalle maksukykyarviota eikä pyydä tositteita tuloista, vaan lainapäätös tehdään pelkästään positiivisten luottotietojen perusteella. Nopeimmissa lainoissa on usein myös korkein korko.

Vastuullistakin lainaa voi saada nopeasti, jopa samana päivänä, mikäli täyttää lainahakemuksen rehellisesti ja huolellisesti, sekä lähettää saman tien kaikki vaaditut liitteet.

 

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun