Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Pikaluottojen korkokatto kiristyy

Pikaluottojen korkokatto kiristyy

27.07.2018

Oikeusministeriö valmistelee pikaluottojen korkokaton kiristämistä ja ulottamista myös yli 2000 euron luottoihin. Lakialoite on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyn aikana ja laki voimaan ensi vuoden aikana.

Pikaluottojen korkokatto määrittää tällä hetkellä lainojen koron korkeintaan 50 prosenttiin plus viitekorko. Korkokatto koskee alle 2000 euron luottoja. Edellinen korkokatto säädettiin vuonna 2013, mutta sen jälkeen pienlainafirmat alkoivat tarjota joustoluottoja, joilla oli mahdollista kiertää korkokatto. Joustoluotossa sovitaan lainavaraus 2000 euron luottoon, jolloin korkokatto ei enää päde. Käytännössä todellinen vuosikorko voi nousta näissä jopa useisiin satoihin prosentteihin.

Uuden korkokaton on tarkoitus hillitä ylivelkaantumista ja suitsia korkakorkoiset joustoluotot markkinoilta. Lakialoite saa kritiikkiä pikalainayhtiöiltä, sillä se koetaan epätasa-arvoistavaksi ja kilpailua vääristäväksi. Pikalainayhtiö 4financen maajohtaja Tuomas Louhela ennakoi Aamulehden haastattelussa, että korkokaton kiristäminen käytännössä vie pienimmät lainat markkinoilta kokonaan. Tällöin pienipalkkaiset työssäkäyvät suomalaiset eivät enää saa luottoa mistään, nämä kun eivät saa edes luottokorttia.

Louhelan mukaan korkokatto voi vääristää myös kilpailua, sillä hänen arvionsa mukaan pienimmät kotimaiset toimijat todennäköisesti lopettavat toimintansa ja suuret yhtiöt valtaavat alaa. Korkokaton myös aletaan tarjota suurempia luottosummia, pidempiä laina-aikoja ja luottojen miniminostot nousevat. Louhela ei ole lainkaan vakuuttunut siitä, että lakialoitteella saataisiin ylivelkaantumista suitsittua.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun