Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Näillä neljällä tavalla pikalaina-alaa tullaan rajoittamaan

Näillä neljällä tavalla pikalaina-alaa tullaan rajoittamaan

17.08.2018

Tänä vuonna pikalainat ovat tosissaan tapetilla, sillä hallituksessa ja eduskunnassa on vireillä monta eri aloitetta pikaluottoalan rajoittamiseksi. Alalla toimivien yritysten satumaisiin voittoihin sekä yksityisten suomalaisten nopeaan velkaantumiseen halutaan puuttua tarvittaessa kovallakin kädellä.

Pienlaina-alalla on tapahtunut paljon kymmenessä vuodessa, sillä koko alakaan ei ole juuri sitä vanhempi. Ensin rajoitettiin pikavippien katumainontaa, sitten kiellettiin luottojen myöntäminen yöaikaan ja viimeiseksi viisi vuotta sitten alle 2000 euron luottojen korko rajoitettiin korkokatolla enintään 50 prosenttiin yli viitekoron.

Korkokattoa on kuitenkin kierretty joustoluotoilla, jotka ovat summaltaan 2000 euroa, vaikka siitä voikin nostaa pienempiä summia. Joustoluotoissa on edelleen kolminumeroisia vuosikorkoja. Eduskunnassa ja hallituksessa on nyt vireillä neljä eri keinoa rajoittaa alaa. Osa tai kaikki keinoista tulevat toteutumaan todennäköisesti ensi vuoden aikana.

1. Korkokatto

Korkokaton on suunniteltu kaikille luotoille ja sitä on tarkoitus laskea 30 prosenttiin. Hallituksen esitys uudesta korkokatosta tullee vielä tänä syksynä eduskunnan käsittelyyn.

2. Markkinointikielto

Pikalainojen markkinointikiellosta tehtiin viime keväänä lakiesitys, jonka allekirjoitti yli puolet kansanedustajista. Markkinointikiellon olisi tarkoitus koskea vain korkeakorkoisia pikaluottoja, ei korttiluottoja ja kohtuuhintaisia kulutusluottoja. Määritelmän kiellon piiriin kuuluvista luotoista tekisi Finanssivalvonta. Markkinointikiellosta löytyy käytännön esimerkki Hollannista, joka kielsi kaikkien luottojen markkinoinnin kaikissa välineissä.

3. Positiivinen luottorekisteri

Positiivisesta luottorekisteristä on puhuttu vuosia, mutta vasta viimeisen vuoden aikana sille on tosissaan alettu lämmetä. Kyseessä on rekisteri, jossa jokaisen suomalaisen velat ja mahdollisesti myös tulot olisivat luotonmyöntäjien saatavilla. Luottopäätöstä tehtäessä muut velat tulee huomioida, eikä yliluototuksen riskiä tällöin ole. Positiivinen luottorekisteri on käytössä lähes kaikissa muissa Euroopan maissa.

4. Valistus

Tieto velkaantumisesta ja sen aiheuttamista ongelmista auttaa toki ihmisiä olemaan tarkempia rahankäytössään. Valistustyötä tekee muun muassa Takuu-Säätiö, jonka toimintaa silti monikaan ei tunne. Takuu-Säätiö varoittaa ennen kaikkea jo velkaantuneille tarjottavista järjestelylainoista, joita markkinoidaan pienempien ja kalliimpien luottojen järjestämiseksi. Takuu-Säätiön mukaan kyseessä on kuitenkin edelleen kallis luotto, jonka vuosikorot nousevat niin korkeiksi, ettei velkaantumisongelmaa saada sellaisella järjestelylainalla hoidettua. Järjestelyä varten täytyisi saada muutaman prosentin korolla luotto esimerkiksi Takuu-Säätiöltä, omalta pankilta tai kunnalta.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun