Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

"Korottoman luoton" todellinen vuosikorko nousi yli 600 prosenttiin

"Korottoman luoton" todellinen vuosikorko nousi yli 600 prosenttiin

29.08.2018

Kuluttomat ja korottomat luotot eivät välttämättä todellisuudessa oli ihan sitä, miltä ne ensi silmäyksellä näyttävät. Iltalehden lukija oli saanut korottomaan lainaansa 600 prosentin todellisen vuosikoron, ennen kuin oli saanut luoton omalle tililleen.

Kuluttomia ja korottomia luottoja markkinoidaan nykyään kaikkialla. Jopa kymmenen eri lainayhtiötä tarjoaa uusille asiakkailleen ensimmäisen lainan kokonaan ilmaiseksi. Tällöin kyseessä on kokonaan kuluton luotto, eikä luottoon kerry mitään kuluja, mikäli sen maksaa pois ennen eräpäivää. Useimmiten kuluttomat luotot ovat suuremman joustoluoton ensimmäisiä nostoja. Esimerkiksi Credit24 ilmainen ensilaina on ensimmäinen nosto joustoluotosta.

Iltalehden lukija oli kuitenkin ottanut luoton, jota markkinoitiin korottomana. Kyseessä oli Ege.fi luotto, joka on niinikään joustoluotto. Koroton luotto on 200 euron ensilaina uusille asiakkaille. Lukija otti 150 euron luoton, josta joutui heti maksamaan 7,66 euroa nostokuluja. Tässä vaiheessa "korottoman lainan" todellinen vuosikorko oli jo 49%. Kun rahaa ei kuulunut tilille, lukija soitti asiakaspalveluun, mistä häntä neuvottiin lähettämään viesti "Ok" palvelunumeroon. Puhelimessa ei mainittu viestin olevan maksullinen. Lukija sai rahat tililleen, mutta myös 35 euron laskun pikatilinsiirrosta. Kyseistä palvelumaksua ei mainita yhtiö nettisivuilla eikä lainaehdoissa.

Esimerkki osoittaa, että tänäkään päivänä kaikesta valvonnasta huolimatta pikaluottoyhtiöt toimivat lainvastaisesti. Kaikista maksullisista palveluista pitäisi olla maininta nettisivuilla ja lainaehdoissa. Lisäksi kyseisessä tapauksessa markkinointia voidaan pitää harhaanjohtavana.

Kaikki korottomat ja kuluttomat luotot eivät kuitenkaan ole silmänkääntöä, vaan ihan aidosti ilmaisia esimerkiksi kahden viikon tai kuukauden ajan.

Katso kaikki korottomat luotot täältä.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun