Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Suomalaisten kulutusluotot jo yli 22 miljardia euroa

Suomalaisten kulutusluotot jo yli 22 miljardia euroa

29.08.2019

Suomalaisten suhde rahaan on muuttunut peruuttamattomasti. Lainat, korttiluotot ja osamaksut ovat arkipäivänen asia monelle suomalaiselle ja luottoja onkin kertynyt viime vuosikymmenen aikana vauhdilla. Tällä hetkellä kulutusluottoja on nostettu noin 5000€ jokaista yli 15-vuotiasta suomalaista kohden: yhteensä summa on noin 22 miljardia euroa. Velkaa ei enää samalla tavalla pelätä ja luottoja ottavat reippaasti myös keskituloiset suomalaiset. Paljon puhutaan nuorten velkaantumisesta ja maksuvaikeuksista, mutta tilastollisesti eniten maksuhäiriöitä on tällä hetkellä 25-44 -vuotiailla, kirjoittaa Suomen Kuvalehti (8/2019).

Matalat korot kannustavat elämään luotolla

Aiemmin oli tapana säästää tulevia hankintoja varten, mutta nykyään sohvan ostamisen yhteydessä tarjotaan jo yleisesti luottoa. Luottokorttien valikoima on laaja ja myös vakuudettoman kulutusluoton saa tilille todella nopeasti. Myös matalat korot ovat luoneet kulutuksen kuplaa, missa hyvätuloisetkin elävät muutaman kuukauden edellä palkkaansa. Pientenkin luottojen korot kertyvät vaivihkaa maksettaviksi. Tilanne kääntyy nopeasti päälaelleen, jos taantuma iskee tai korot nousevat. Työttömyys ja kasvavat korkomenot ovat usein yhtälö, joka voi nopeastikin aiheuttaa maksuvaikeuksia monessa suomalaisessa perheessä. Puskurit on korvattu luottokorteilla ja vakuudeton kulutusluotto toimii hätävarana, jos auto hajoaa. Velkaantumista ei oteta niin vakavasti ja oman talouden hallinta voidaan kokea ihan hyväksi. 

Luotto toimii myös keskellä yötä

Raha on muuttunut näkymättömäksi vaihdannaiseksi. Käteisen rahan käyttö on vähentynyt ja luottokorttien käyttö on lisääntynyt. Nettimaksaminen on uusi normaali ja kotona voikin shoppailla vaikka keskellä yötä. Nopeat heräteostokset voi tehdä helposti luotolla, jos tilillä ei ole katetta. Some-maailma vääristää myös osaltaan sitä, mitä kaikkea tulisi omistaa ja hankkia. Mainokset on verhottu arkisiin blogi-päivityksiin ja lukijat voivat kokea painetta ostaa sitä, mitä heidän seuraamat henkilönsäkin. Vaikka rahaa ei enää konkreettisesti näy ja ostaminen on tehty helpoksi, on laskut edelleen maksettava ja luotoista huolehdittava. Välillä ei olisi pahitteeksi pitää kirjaa omista tuloistaan ja menoistaan. Säästöjä voi kertyä nopeastikin, jos luotolla elämistä hillitsee ja ostoja harkitsee vähän pidempään. 

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun