Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Kotitalouksien luotoille tulossa velkakatto

Kotitalouksien luotoille tulossa velkakatto

03.10.2019

Suomalaisten kotitalouksien velkaantumista on seurattu tarkasti ja velkaantumisen ongelmat ovat jo sen tasoisia, että toimenpiteitä ja muutoksia on luvassa luottojen myöntämiseen. Velkatyöryhmä esittää, että kotitalouksien luotoille on määritettävä velkakatto, joka saisi olla korkeintaan 4,5 kertaa talouden vuosittaisten bruttotulojen verran (HS 10/2019). Velkakattoon lasketaan mukaan kaikki kotitalouden lainat, myös osuus taloyhtiölainasta. Asuntolainojen laina-aikaan halutaan myös puuttua niin, että laina-aika saisi olla enimmillään 25 vuotta. Lyhennysvapaista voi kuitenkin edelleen sopia pankin kanssa entiseen malliin, joten käytännössä laina-aika voi venyä pidemmäksi kuin 25 vuotta.

Taloyhtiölainat tiukempaan syyniin

Taloyhtiölainat ovat kasvaneet viime vuosina radikaalisti ja velkatyöryhmä haluaakin puuttua tähän. Taloyhtiölainoihin asetetaan myös 25 vuoden enimmäisaika ja tavaksi muodostunut uudiskohteiden 2 vuoden lyhennysvapaa-jakso lainan alussa tullaan kieltämään. Taloyhtiö saisi lainaa korkeintaan 60% myytävien asuntojen velattomasta hinnasta. Käytäntönä on ollut taloyhtiölainan kasvattaminen, mikä on mahdollistanut alhaisemman myyntihinnan asunnoille. Rakennusliikkeille muutokset ovatkin isoja, mikä voi hidastaa erityisesti uudiskohteiden myyntiä. 

Luotot ja maksuhäiriöt kasvussa

Syyskuussa 2019 Suomessa on 385700 henkilöä, jolla on maksuhäiriömerkintä. Määrä on kasvanut, eikä loppua ole ollut näköpiirissä, joten luottojen myöntämistä halutaan rajoittaa. Positiivinen luottorekisteri on jo suunnitteilla, jolloin lainanmyöntäjä näkisi asiakkaan kaikki luotot ja voisi tehdä lainapäätöksen sen mukaan. Nykyinen järjestelmä on sallinut tavan, jolla vanha luotto korvataan uudella ja näin lainamäärät ovat olleet jo todella isoja, kun asiakas on saanut maksuhäiriömerkinnän ja hakeutunut velkaneuvontaan. Kotitalouksien velkaantuminen on kasvanut vuosi vuodelta eli velaksi elämisestä on tullut normi. Velkatyöryhmä hakeekin muutoksen tuulia luottojen myöntämiseen ja luottojen sisältöön. Kotitalouksien ongelmat heijastuvat myös kansantalouteen ja pahimpana tulevaisuuden uhkana nähdään tällä hetkellä pankkikriisi.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun