Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Äkilliset menot rahoitetaan vipillä - joka viidennellä ei ole säästöjä

Äkilliset menot rahoitetaan vipillä - joka viidennellä ei ole säästöjä

11.10.2013

Suomalaiset on tunnettu nuukana porukkana. Käsitys alkaa kuitenkin vähitellen karista: yhä useammin äkilliset menot rahoitetaan vipeillä, luotoilla tai lainoilla kun säästöjä ei ole.

 

LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan joka viidennellä suomalaisella ei ole lainkaan säästöjä ja useimmilla kellä on, säästöjä on alle 3000 euroa.

 

Kyselyn vastaus kertoo paljon muutoksesta, joka on tapahtunut viimeisen viiden ja kymmenen vuoden aikana: nuuka, säästäväinen suomalainen on alkanut käyttää nopeammin rahansa ja rahoittaa yhä useammin ostoksiaan luotolla säästöjen sijaan. Kyselyn mukaan muutos näkyy sukupolvissa: vanhemmilla ihmisillä säästöjä on huomattavasti enemmän kuin nuorilla.

 

LähiTapiolan toimitusjohtaja Marja Pajulahti suosittelee säästöpuskuria, joka olisi hyvä olla kaksi tai kolme kertaa talouden nettotulot. Tällöin talous ei tipahtaisi heti tyhjän päälle esimerkiksi työttömyystilanteessa. Puskuri olisi hyvä olla myös erilaisia ostoksia varten: jos pyykkikone hajoaa, jos tekee mieli etelänmatkalle, jos haluaa ostaa pihasaunan...

 

Toisaalta nykysuomalainen on luottavainen: hän ostaa pihasaunan kulutusluotolla. Nykyään onkin tarjolla niin sopuhintaisia luottoja, että luotolla ostaminen on varteenotettava vaihtoehto säästämiselle. Esimerkiksi Etua -kulutusluottoa voi saada jopa 35 000 euroa.

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun