Talousuutiset

Uutisia säästämisestä, sijoittamisesta ja rahoitusalasta

Kela huolissaan: opintoja saatetaan rahoittaa pikavipeillä

Kela huolissaan: opintoja saatetaan rahoittaa pikavipeillä

17.10.2013

Kelassa ollaan huolissaan siitä, että suomalaisopiskelijat eivät ota opintolainaa. Opiskelijat vetävät taloutensa niin tiukille, että saattavat joutua rahoittamaan arkeaan pikavipeillä.

 

Yle Uutisten mukaan vain 40 prosenttia suomalaisopiskelijoista ottaa valtion takaamaa opintolainaa. Suurin osa opiskelijoista työnkentelee opintojen ohella, saa tukea vanhemmiltaan tai elää muuten vain köyhästi. Kelan opintoasoiden etuuspäällikkö Ilpo Lahtisen mukaan moni opiskelija vetääkin taloutensa liian tiukille.

 

- Työssäkäynnin ja opiskelun yhteensovittaminen voi olla tosi rankkaa. Opiskelu voisi olla tehokkaampaa, jos opiskelija ottaisi opintolainaa. Lisäksi pelko velkaantumisesta saattaa johtaa epäjärkevään käyttäytymiseen: kun talous menee äkillisesti tosi tiukille, saatetaan elämistä rahoittaa pikavipeillä.

 

Pikavipit tulevat luonnollisesti paljon kalliimmiksi kuin valtion takaama edullinen opintolaina. Lisäksi pikavippikierteeseen joutuminen on tosi suuri riski silloin, kun tulot ovat pienet ja ne eivät ole säännölliset.

 

Yle Uutisten mukaan opintolainaushaluttomuus johtuu etupäässä velkaantumisen pelosta ja siitä, että opiskelijoita ahdistaa jo etukäteen kasvava opintolaina, jota pitää alkaa maksaa takaisin heti valmistuttua.

Lisäksi nuoret pelkäävät tulevaisuuden työttömyyttä: tuntuu turhalta ottaa lainaa jos ei ole varma, että opiskeltava ala työllistää tulevaisuudessa.

 

Lähde: yle uutiset. 

Etsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja

Takaisin

Siirry alkuun