Luottojen yläikärajat

Useimmat luottojen tarjoajat antavat lainaa yli 18-vuotiaille Suomessa asuville henkilöille, jotka ovat oikeustoimikelpoisia. Myös luottotietojen tulee olla kunnossa, eli hakija on hoitanut raha-asiansa moitteettomasti. Lainojen tarjoajien sivuilla tulee lain mukaan kertoa aina lainan saajan alaikäraja, mutta harvat kuitenkaan kertovat yläikärajaa antamilleen lainoille. Nettiluottojen yläikärajat olisi tärkeää mainita, sillä niiden kertomatta jättämisestä voi olla ikäviä seurauksia sekä lainaa haluavalle varttuneemmalle henkilölle että lainojen tarjoajille itselleen. Luottojen yläikärajat olisi siis kerrottava pikalainaa tarjoavien yritysten nettisivuilla, ja myös yritystä koskevassa mainonnassa.

Vippien yläikärajat

Vanhemmalle pikalainan hakijalle yläikärajan selvittämisestä voi aiheutua ylimääräisiä kuluja, jos ikärajoja ei ole ilmoitettu esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla. Laina tarjoajien asiakaspalveluun soittelu ja turhaan lähetetyt viestit voivat tuoda äkkiä turhia kuluja, vaikka yläikärajojen selvittely ei loppujen lopuksi edes johtaisi pikalainan saamiseen. Monet lainapalvelut eivät kerro nettisivuillaan tietoa tarjoamiensa luottojen yläikärajoista, mutta erityisesti ilmaisen asiakaspalvelunumeron omistaviin yrityksiin voi ja myös kannattaa soittaa ja kysyä lisätietoja ennen kuin lähettää hakemuksen verkossa tai tekstiviestillä. Luottojen yläikärajat huomioiva kysymyksesi menee perille helposti ja täysin ilmaiseksi myös sähköpostin kautta. Vanhemman henkilön kannattaa kysyä pikalainan ottamisesta ensin joltain läheiseltä, joka voi selvittää luottojen yläikärajat ja auttaa lopullisen hakemuksen lähettämisessä. Miksi useimmissa pikalainoissa sitten on yläikäraja, joka saattaa joskus myös olla melko alhainen? Eikö alaikärajan tulisi riittää? Alaikäiset eivät Suomen lain mukaan saa ottaa lainaa, tehdä laajempia sopimuksia tai myöskään ottaa pikalainoja. Luottojen yläikärajat eivät ole kuitenkaan millään tavalla laissa säädettyjä.

Luottojen yläikärajat paitsi suojelevat vanhempaa pikaluoton ottajaa, mutta auttavat myös säästymään turhalta työltä pikalainojen tarjoajan näkökulmasta. Luottoa ottavalla pitää olla oikeustoimikelpoisuus, joka riippuu siitä, onko henkilö vajaavaltainen vai täysivaltainen henkilö. Suomalainen saa täydet valtuutensa 18-vuotiaana, mutta monet vanhat ihmiset julistetaan myöhemmin, esimerkiksi sairauden takia vajaavaltaisiksi. Silloin he eivät voi tehdä sopimuksia eivätkä muun muassa ottaa pikaluottoja. Monet vanhukset haluavat myöhemmin, että heistä huolehtii esimerkiksi joku läheinen sukulainen – silloin on helpompaa antaa toimivaltuudet hänelle, jolloin vanhuksella on lupa tehdä yksinkertaisia oikeustoimia, kuten käydä kaupassa, mutta ei solmia sopimuksia kuten lainasopimuksia.

 

Koska pikaluottoja tarjoavat yritykset saavat itse päättää suurimman osan omista toimintamalleistaan, ne ovat yleensä päättäneet tarjota lainoja turvallisesti, mutta myös itselleen mahdollisimman edullisella tavalla. Kun lainan yläikärajat on asetettu, lainapalveluihin tulee vähemmän ”turhia” luottohakemuksia henkilöiltä, jotka eivät saa ottaa pikalainoja ylipäätään. Näin lainatarjoajat säästyvät ylimääräiseltä työmäärältä ja kuluilta, jotka voivat liittyä muun muassa sopimuksiin, jotka eivät olleetkaan päteviä.

Luottojen yläikärajoja asettamalla on siis pyritty helpottamaan paitsi varttuneen ihmisen omaa elämää, myös sitä, ettei yritys joudu purkamaan sopimuksia lainanottajan vajaavaltaisuuden vuoksi.

 

 

Nettiluottojen yläikärajatEtsitkö luottoa?
Vertaa halvin kulutusluotto - Yli 50 lainantarjoajaa
Vertaa luottoja
Siirry alkuun